Eerste werkweek

#05 Mini Eerste werkweekEindelijk was het dan zover! Met de taxi reden we naar de Friendly Gecko, een hostel speciaal voor vrijwilligers die in Mbezi Beach of Kunduchi werken (op een basisschool, in het weeshuis, Engelse les geven aan de vissersmannen, naschoolse activiteiten aanbieden, etc). Toen we aankwamen waren alle vrijwilligers ‘thuis’ en werden we door iedereen vriendelijk begroet. Op dit moment zijn we met 15 vrijwilligers en zijn alle bedden bezet. Er zijn een aantal vrijwilligers net als wij nog maar net zijn begonnen, maar er gaan er de komende periode ook veel naar huis, zodat ze thuis zijn met kerst. Het is een gemengde groep, jongeren van 18 die een gap year houden, anderen lopen stage voor de universiteit, of mensen die net als wij een aantal weken tot maanden vrij hebben gekregen van werk om vrijwilligerswerk te kunnen doen. De leeftijd varieert van 18 tot 37 jaar, maar ondanks de grote verschillen voelt het na een week met elkaar in het huis te wonen al als een hechte groep en hebben we elke avond genoeg om over te praten, leren we Swahili, spelen we een spelletje of als de elektriciteit uitvalt zitten we heel knus rondom de kaarsjes. De elektriciteit valt overigens elke dag een aantal uren uit, overdag is dit niet handig voor de computerles op school, maar ’s avonds is ook niet alles.. Ook werd in heel Dar es Salaam het water afgesloten voor 4 dagen, waardoor we zuinig aan moesten doen met het water uit de watertank.

Maar goed, de titel is onze eerste werkweek.. Laten we daar dan maar iets over vertellen!

Maandagochtend gingen we met Shannon, Sophie en Anja met het openbaar vervoer (lees: een Badji, een soort tuktuk) naar de Wamato Shule. Daar aangekomen wachtten Shannon (ja heel handig twee mensen met dezelfde naam) en Lauren ons al op. Shannon is de vrijwilligers coördinator, Lauren is de manager van de school en zij samen regelen zo’n beetje alles voor de kinderen, de leerkrachten en de vrijwilligers. Op het eerste oog lijkt de school goed georganiseerd en ziet het er allemaal netjes, al dan wel op z’n Afrikaans, uit. Maar dankzij de oriëntatie van Shannon en later die dag tijdens een gesprek met Lauren en na nauwere observaties, merkten we al gauw dat schijn bedriegt. Gelukkig gaan zij, samen met al de leerkrachten, er met volle honderd procent voor en zie je dat ze een groot hart hebben voor de kinderen van de Wamato Shule.
De Wamato Shule is een school in Mbezi Beach voor de allerarmste kinderen uit de omgeving. Een rijke vrouw, mama Chuwa, heeft haar land ter beschikking gesteld en heeft er een school op laten bouwen. Daarom is het geen officiële goverment school en kunnen de kosten die normaal gesproken door ouders moeten worden betaald overgenomen worden door de stichting waar wij voor werken, kunnen we ontbijt en lunch voor de kinderen serveren en mogen vrijwilligers tutoring (1 op 1 bijles) geven of op een andere manier helpen. De school heeft daarnaast het profijt dat zij zelf kunnen aangeven hoeveel kinderen zij op school aannemen. Ondanks dat zijn de klassen bomvol en eigenlijk veel te groot om goed les te geven. Zo heeft groep 3 bijvoorbeeld 57 leerlingen en blijft dit jaar een groot deel zitten..
De school bestaat uit 7 groepen en een nursery klas. De vrijwilligers geven vooral tutoring aan de zwakkere leerlingen uit Standard 2 tot 4 (de groepen 4 tot 6 in Nederland) en computerles. Shannon en Sophie geven daarnaast elke dag Engelse les aan de bovenbouw, aangezien zij uit Ierland en Engeland komen en daardoor beter Engels spreken dan de leerkrachten. De eerste dag hebben wij vooral geobserveerd hoe de vrijwilligers tutoring geven en besproken welke rol wij kunnen gaan vervullen op school. Kortom, de eerste werkdag was druk, leuk, verontrustend soms, maar we hadden vooral veel zin om hier aan het werk te gaan.

De dagen erna is Tim begonnen met het geven van tutoring en computerlessen. Al snel merkte hij dat de vier laptops allemaal anders zijn geïnstalleerd en geen van allen dezelfde programma’s bevatten. En zo begon Tim met het reorganiseren van de laptops, het maken van een nieuw computerlesrooster en gaf daarnaast computerles. Ook geeft Tim elke maandag en woensdag na schooltijd self-defence-lessen aan de bovenbouw. De jongens vinden het geweldig en vragen nu elke keer aan Tim wanneer hij weer lesgeeft! Volgende week zijn de meiden aan de beurt, we zijn benieuwd hoe zij het gaan vinden!
Marie Anne heeft de eerste dagen vooral achterin de klassen gezeten om te kijken hoe er les wordt gegeven en met de leerkrachten besproken waar er behoefte aan is, afgelopen woensdag heeft ze al haar eerste Teacher Training gegeven over rekenen in de onderbouw.
Daarnaast neemt Marie Anne na de uitleg van de rekenles een deel van de klas mee om extra met hen te oefenen. De kinderen zijn enthousiast, de leerkrachten ook, zij hebben dan even wat minder kinderen en kunnen even op adem kunnen komen en Marie Anne vindt het erg leuk om te doen.
Ook merkte we dat de vrijwilligers eigenlijk weinig ideeën hebben hoe zij de tutoring moeten invullen en is Marie Anne op dit moment bezig om een overzicht te maken van wat de leerlingen zouden moeten beheersen en in welk level zij zich bevinden. Zo wordt het duidelijker waar aan gewerkt moet worden en ook als de tutorkinderen worden overgedragen dat de nieuwe vrijwilligers weten wat nodig is. Ook maken we met elkaar nieuw materiaal om te gebruiken bij de tutoring. Er is weinig materiaal beschikbaar, dus we verzamelen flesdopjes om te tellen, etc..
Samen hebben we de zwakste 7 kinderen van de school onder onze hoede gekregen en hopen we een verschil te kunnen maken voor deze kinderen. Zo hebben we één meisje in Standard 4 (groep 6) dat nog niet kan lezen, twee jongetjes uit Standard 3 (groep 5) die moeite hebben met sommetjes onder de 10 etc.. Volgende week organiseren we een Each-1-Teach-1, waarbij elke vrijwilliger een tutoring-spel of les laat zien om nieuwe ideeën op te doen.
Kortom het was een drukke, vermoeiende maar vooral erg leuke week. Hier en daar vragen we ons af waarom een bepaalde keuze is gemaakt en hoe bepaalde dingen zijn geregeld.. maar dat hoort er bij! We zijn al heel blij dat de eerste week zo fijn is verlopen en we het idee hebben dat we hier veel kunnen gaan betekenen.

Kwaheri!

Tim & Marie Anne

PS: Wil je ons bereiken dan kan dat via de mail of de app (NL telefoonnr), maar het internetbereik is hier minimaal dus daar kan soms een week overheen gaan. We hebben daarom nu ook een Tanzaniaans telefoonnummer, waarop we smsjes en telefoontjes kunnen ontvangen:

Tim: +255 687868155
Marie Anne: +255 687864147
(het is hier 2 uur later dan in Nederland)

Reacties

 1. fijn om weer wat te horen van jullie! Heel veel succes met alle Plannen en geniet van alles wat jullie daar mogen betekenen voor de kids!
  Liefs

 2. De eerste zin…’jullie zijn vast benieuwd’, ik was RAZEND nieuwsgierig!!!! Wat geweldig om te lezen!! :D Wat gaaf dat ook Tim echt iets heeft gevonden wat helemaal bij hem past! Graag de volgende keer fotos van de meiden in actie!! :D Het straatbeeld komt me zo bekend voor ;)
  Geniet nog maar, voor je het weet staan deze 2 blije hollanders voor jullie neus!!!
  dikke kussen!!!!!

 3. Die laatste foto, geniaal!! Nu ben ik eens niet het doelwit van zijn nieuwe karate moves, maar een groepje Tanzanianen! ;)
  Ook het blaadje aan de muur met “Computer actions” vind ik heel grappig haha.. Hoe je met iets simpels als dat die kids al wat kan bijbrengen :)
  Heel leuk (en goed) wat jullie ze allemaal leren!!

 4. Super leuk om te lezen en te zien hoe het er ongeveer daar uit ziet! Zo te zien is er inderdaad weinig, maar met veel improvisatie gaat het jullie vast lukken. Echt super fijn dat Tim ook genoeg te doen heeft, geniale foto die laatste :). Wat zullen ze blij zijn dat jullie er zijn en zoveel kunnen betekenen. Fijn dat het gezellig is in het hostel en dat jullie je goed vermaken! Veel succes en vooral geniet van deze bijzondere ervaring!

 5. Wauw! Wat een mooi verslag, het kan zo op een site voor verhalen van werken in het buitenland ;-) Wat fijn dat jullie je al zo nuttig hebben kunnen maken en dat het hostel ook goed bevalt. Het lijkt me allemaal erg indrukwekkend.
  Veel succes, geluk en plezier de komende weken! Liefs Martine

 6. Wow, jullie kunnen daar inderdaad het verschil gaan maken! Lijkt me gaaf om dat in het vooruitzicht te hebben, jullie weten waar je het voor doet.
  Leuk om zo op de hoogte te blijven!

  Succes en vooral, veel plezier :-)

 7. Wat goed om te lezen dat het werken bevalt! En wat doen jullie goede dingen! Het is vast ook erg intensief, dus geniet ook lekker van de momenten die vrij geroosterd zijn!
  Dikke kus!

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *