Laatste schoolweken

#08 Mini Laatste schoolwekenHallo winters Nederland,

We lezen regelmatig op nu.nl dat het stormt en kouder wordt in Nederland. Hier is het volop zomer en het voelt daarom heel gek dat jullie bij de kachel zitten en genieten van een kop hete thee en een stuk chocolade. Wij genieten op dit moment juist van de zon, de koude milkshakes en zomerse salades. De kerstliedjes zorgen nog voor enigszins tijdsbesef!

De kinderen van school hebben vorige week zomervakantie gekregen, met een groot feest hebben we het schooljaar afgesloten. Daar lees je straks meer over. Ook hebben we anderhalve week mogen ervaren hoe het is om hier als expat te leven en een week hoe het leven zou kunnen zijn als we hier permanent willen blijven wonen. Een hele leuke ervaring, maar we kunnen jullie met een gerust hart vertellen dat we niet hier blijven en dat we over aan aantal maanden echt weer terug naar Nederland komen. Gelukkig duurt dat nog even en mogen we nog heel wat verhalen schrijven om onze ervaringen te delen.

De afgelopen weken zijn we op zoek geweest naar een leuke plek om te wonen en dat was een stuk lastiger dan we van te voren hadden gedacht. De ene plek is veel te duur (3000 US Dollar per maand is heel normaal!), de ander ligt niet praktisch en hebben we een auto nodig, de volgende is een gedeelde woning (dan delen we hem liever met ‘collega’s’ in de Gecko), en op sommige plekken wil je echt niet wonen! Omdat we het daarnaast zo naar ons zin hebben gehad in het hostel, hebben we uiteindelijk besloten om daar te blijven wonen. Inmiddels zijn we toch al gewend geraakt aan de koude douche elke avond, is het fijn dat het avondeten elke doordeweekse dag om 6uur voor ons klaar staat en is het een plek waar we ons veilig voelen!

Toch was het erg leuk dat we na een aantal weken in de Gecko gewoond te hebben, anderhalve week op het appartement van een collega, Shannon, mochten passen. Zij ging met haar man mee op zakenreis en zo konden wij het expat leven meemaken. We moeten zeggen, wat een verademing, een heel appartement voor ons samen! Een goede eigen keuken, een fijne badkamer en wat zo vanzelfsprekend is, maar niet in de Gecko, een tv! We hebben afleveringen van Flikken Maastricht gekeken, Expeditie Robinson ingehaald en filmavondjes gehouden en wat is dat opeens ongelofelijk luxe. Shannon woont in noord Dar es Salaam, op de peninsula, waar bijna alle expats wonen. Al de eerste dag viel het ons op dat er in de supermarkt meer blanken liepen dan Tanzanianen, dat er op straat vooral veel grote auto’s rijden en overal goede restaurants te vinden zijn (die we natuurlijk hebben getest, we krijgen tenslotte visite in Februari, en dan moeten we wel weten waar we naar toe kunnen ;)). Ook hebben we zelf heerlijk gekookt en genoten we van de aardbeitjes die we hadden gekocht op de farmers market. Soms hadden we het gevoel dat we helemaal niet in Afrika waren, een rare gewaarwording. Elke ochtend als we met een badjaji naar Wamato gingen, reden we juist door de armere wijken van Dar es Salaam en dan werd het opeens weer heel duidelijk. Ja het is beide Tanzania, twee werelden in één en dat op maar enkele minuten van elkaar vandaan.. Het blijft apart.

Op Wamato braken de laatste schoolweken aan. De landelijke toetsen moesten worden gemaakt en daarbij mochten blanken niet bij aanwezig zijn. Ten eerste omdat de overheid dat niet wil, ten tweede is er niet zo veel te doen voor ons. Na het maken van de toetsen gingen de kinderen namelijk gelijk weer naar huis. Daarom gingen wij juist naar het Childrens Home, om met de kinderen spelletjes te spelen als ze terug kwamen van school, extra Engels of rekenen te oefenen en mee te helpen met koken. Marie Anne probeerde onder andere les te geven aan Abu, een special needs kind, terwijl Tim met de jongste uit het weeshuis puzzelde en letters probeerde aan te leren. Het was leuk om te zien waar andere vrijwilligers elke dag zijn, wat zij doen en deze kinderen iets beter te leren kennen. Tenslotte lunchen we elke dag in het Childrens Home en nu weten we tenminste iets beter wat er hier gaande is.

Daarnaast bedachten wij samen met Anja spelletjes voor de laatste schoolweek. De leerkrachten hadden gezegd dat zij druk bezig zouden zijn met het schrijven van de rapporten en het nakijken van de toetsen tijdens schooltijd (WAT?!), dus ze hadden gevraagd of wij de kinderen wilden vermaken.. Helaas zag dit er als volgt uit: 50 kinderen in een klas zonder juf of meester, de helft slaapt half over de tafeltjes heen, een deel kletst met elkaar en een deel maakt ruzie. De leerkrachten zitten in de teachers-office om alle gegevens te noteren. Hier voelden we wel een steek, hadden de leerkrachten dit niet kunnen doen nadat de kinderen klaar waren met het maken van de toetsen? De kinderen waren tenslotte alle middagen vrij. En waarom laat je de kinderen naar school komen als je zelf niet in de klas bent? Er waren namelijk scholen waar de zomervakantie een week eerder begon.. Het voelt niet goed dat deze kinderen van 8 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags op school zijn, terwijl er geen les wordt gegeven en er geen leerkracht aanwezig is.

Omdat wij met z’n vijven geen 300 kinderen tegelijk kunnen bezighouden, besloten we op maandag, dinsdag en woensdag twee groepen uit de klas te halen om spelletjes te doen. We hadden simpele spelletjes bedacht zoals spijkerpoepen (hoe Nederlands kan het zijn?!), jojo-en, koetje staart (een variant op ezeltje prik), snoephappen (mag ik dan echt dit snoepje opeten?!), etc. De kinderen hadden heel veel plezier en genoten zichtbaar. Bijzonder om te zien dat de meeste kinderen de spelletjes helemaal niet kennen, maar als ze het door hebben, helemaal opgaan in het spel. Donderdag was de officiële laatste schooldag met een groot zomerfeest. Wij hadden samen met Lauren, de directrice, een spelcircuit bedacht. Alle kinderen van klein tot groot genoten van spelletjes als touwtrekken, touwtje springen, bowlen, een dance battle, hoepelen, een art-room, waterrace, etc. Aan het einde van de ochtend begon het hard te regenen en verzamelden iedereen zich in de ‘dance-room’. We sloten de dag af met een groot dansspektakel! Alle kinderen hebben genoten en misschien wij wel net zo veel..

En zo begon onze zomervakantie, en moesten we ook het appartement uit. Via Airbnb vonden we een leuke plek om onze laatste dagen door te brengen voordat we zelf op vakantie gaan (onze kamer in het hostel was namelijk bezet, foutje van de organisatie). In dit huis wonen de eigenaren van de boekenwinkel van Dar es Salaam (moet je nagaan, ruim 4 miljoen mensen wonen in Dar es Salaam, en zij hebben de enige boekenwinkel van de stad..). Het viel ons daarna ook gelijk op dat we nog nooit een Tanzaniaan met een boek hebben gezien, nooit iemand hebben zien lezen in de bus of op het strand. Het enige wat je af en toe ziet is iemand met de krant. De eigenares van de winkel schrok toen we vertelden dat Wamato ongeveer 80 boeken heeft voor de gehele school, waarvan er geen een in het Swahili is. Tja.. dat is haast niet voor te stellen in Nederland, een school zonder Nederlandse boeken!
Ons verblijf in dit Airbnb-huis liet ons zien hoe het zou kunnen zijn als je hier naar toe emigreert (en hard werkt, 6 dagen in de week 10 uur per dag!). Zij wonen hier al 27 jaar, hebben een tuinman die bij hun achter in de tuin woont, hebben een schoonmaakster die 10 uur per dag aanwezig is en bezitten 6 honden. Vooral met de jongste hond hebben we heerlijk gespeeld. Maar of we dit leven moeten ambiëren? Nee dan zijn we liever in Nederland. Verder zijn we naar het Village museum geweest, waar 18 huizen zijn nagebouwd van verschillende stammen. Ook zijn we met alle overgebleven vrijwilligers uiteten geweest en moesten we afscheid nemen van de meeste van hen. Toch gek dat als wij in januari weer beginnen op Wamato dat zij er dan niet meer zijn.. Wij hopen natuurlijk op leuke nieuwe vrijwilligers. Daarnaast zijn we een avondje wezen stappen op z’n Tanzaniaans. We begonnen met een Amsterdams biertje in de Beer Garden van de Irish Pub, om vervolgens naar de Trinity Bar te gaan waar volgens de website elke vrijdagavond vanaf 19:00 tot 02:00 een live-band speelt. Toen we daar aankwamen rond 10 uur avonds bleek er geen band te zijn en was het vrijwel leeg.. Gelukkig wist Seraina nog een andere plek, Emily’s, maar toen we daar aan kwamen bleek net het stroom uitgevallen te zijn. Zonder licht en zonder muziek wachtten we anderhalf uur, tevergeefs. Ach ja, desondanks was het een gezellige avond! En zo brak ook onze laatste nacht aan in het Airbnb huis en vertrokken we de volgende ochtend met de taxi naar Zuid Dar es Salaam, naar Kipepeo Beach, waar vandaan dinsdag onze tour vertrekt richting Zuid-Afrika!

Tot slot: We hebben geen idee of we tijdens onze tour internet hebben… Dus geniet van de kerstdagen en voor iedereen alvast een gelukkig nieuwjaar!

Groetjes, Tim & Marie Anne

Reacties

 1. Ziet er weer top uit! !! Nu gaf het echt hard voor ons :)
  weer laat van water gebrek of zo koud dat het wassen van de haren wist uitgesteld? ( of interpreteer Ik de staart verkeerd ;))
  Ga genieten van jullie toer!!:D
  xxx

 2. Wat een leuk verhaal om te lezen en vooral om te lezen dat jullie daar niet voor altijd willen blijven ;). Geniet van jullie mooie trip naar Zuid-Afrika, ik hoop dat jullie af en toe wel internet hebben! Liefs Zeger en mij en jullie ook alvast een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar!

 3. heerlijk om weer wAt van jullie te lezen ! Fijne dagen met kerst en een top nieuwjaar gewenst! Stiekem ook erg blij dat jullie weer naar nl komen hoor

 4. mooie foto’s, prachtige verhalen.
  wat ik begrijp is dat jullie nu met dat grote gevaarte op stap gaan.
  veel plezier.
  fijne feestdagen en een goed 2015.
  groetjes Rhonda

 5. mooie foto’s, prachtige verhalen.
  wat ik begrijp is dat jullie nu met dat grote gevaarte op stap gaan.
  veel plezier.
  fijne feestdagen en een goed 2015.
  groetjes Rhonda

 6. Vakantie tijd! En eindelijk tijd gevonden voor jullie verslag! :)
  Wrijf er maar even in dat jullie genieten van de warmte, hier is het gelukkig ook niet zo koud en maakt de kerstboom veel goed! ;)
  Ik ben benieuwd naar jullie trip!
  Alvast hele fijn feestdagen, dat moet bijzonder zijn!
  Liefs!

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *